Een vaginale schimmelinfectie kan een hele reeks van symptomen veroorzaken, maar het is ook heel goed mogelijk dat je er slechts één of zelfs géén ervaart! Dat is dan ook de reden dat veel vrouwen twijfelen of ze daadwerkelijk een vaginale schimmelinfectie hebben opgelopen. Daarnaast is het zo dat de meeste symptomen ook door andere aandoeningen (zoals SOA’s) kunnen worden veroorzaakt. Op deze pagina bespreken we de symptomen die horen bij een schimmelinfectie én vertellen we je hoe je zelf op een eenvoudige manier kan achterhalen of je een vaginale schimmelinfectie of wellicht iets anders hebt opgelopen.

 

Een vaginale schimmelinfectie wordt over het algemeen herkend aan heftige vaginale jeuk, overmatige afscheiding en pijn tijdens het plassen of vrijen. Vooral aan de afscheiding kan je een vaginale schimmelinfectie herkennen. De afscheiding is in dat geval namelijk wit en brokkelig.

 

De jeuk die je kan ervaren kan zowel inwendig als uitwendig zijn, en wordt vaak als zéér hinderlijk ervaren. Het lijkt op dat moment wel of er niets is wat de jeuk kan stoppen. De jeuk gaat in dat geval tijdens het plassen vaak over in een branderige pijn.

 

Ook al ervaar je maar één van deze symptomen, dan is de kans reëel;dat je een vaginale schimmelinfectie hebt opgelopen. De meeste schimmelinfecties genezen uit zichzelf. Dit komt doordat de natuurlijke flora in de vagina uiteindelijk zichzelf hersteld. Helaas kan het wel enkele weken duren voordat alle symptomen zijn verdwenen, en de kans op een terugkerende schimmelinfectie is in dat geval vrij groot. Je hebt immers de oorzaak van de schimmelinfectie niet weggenomen. En aangezien de symptomen gedurende die weken erg vervelend kunnen zijn kiezen veel vrouwen voor één van onderstaande behandelingen.

 

De oorzaak van vaginale schimmelinfecties

Veel vrouwen vragen zich af hoe het komt dat ze een vaginale schimmelinfectie hebben opgelopen. Vaak wordt, ten onrechte, in eerste instantie de oorzaak gezocht bij seksueel contact. Een vaginale schimmelinfectie is echter geen Seksueel Overdraagbare Aandoening. U heeft uw schimmelinfectie dus niet van uw partner gekregen!

 

Een schimmelinfectie ontstaat namelijk wanneer de natuurlijke balans in de vagina verstoort raakt. Deze balans wordt gevormd door gistcellen en gezonde bacteriën. Wanneer de gistcellen de overhand krijgen en de balans verstoort raakt, zullen de gistcellen zich gaan ontwikkelen tot schimmels. Ze worden, onder een microscoop gezien, draadvormig en beginnen zich te vermenigvuldigen. Wanneer deze vermenigvuldigen lang genoeg aanhouden, ontstaan er symptomen zoals een overmatige afscheiding, jeuk, pijn bij het plassen of vrijen en rode en/of gezwollen schaamlippen. Deze symptomen kunnen voorkomen, maar dat hoeft niet! Het kan ook zijn dat u slechts één of enkele van bovenstaande symptomen ervaart.

 

Na het lezen van bovenstaande informatie weet u dat een vaginale schimmelinfectie ontstaat door een verstoorde balans in de vagina. Maar om te voorkomen dat de schimmelinfectie in de toekomst terug komt is het ook belangrijk om te weten hoe de natuurlijke balans in uw vagina verstoord kan raken. Er zijn namelijk een aantal factoren die invloed hebben op de natuurlijke balans en wanneer u deze in de gaten houd, kunt u toekomstige schimmelinfecties voorkomen.

 

Stress

Het is al langer bekend dat stress veel invloed heeft op het lichaam. Zo verzwakt het het immuunsysteem en heeft het eens sterke invloed op de hormoonbalans. Helaas heeft zowel het imuunsysteem als de hormoonbalans een sterke rol bij het ontstaan van vaginale schimmelinfecties. Heeft u een vaginale schimmelinfectie en ervaart u daarnaast veel stress in uw leven, weet dan dat het wegnemen van de stress kan voorkomen dat de schimmelinfectie terug komt.

 

Hygiëne

Vaak wordt gedacht dat een vaginale schimmelinfectie ontstaat door een slechte hygiëne. Dit is echter geheel onjuist! Juist een overdreven hygiëne, zoals het wassen van de vagina met zeep, is een belangrijke veroorzaker van vaginale schimmelinfecties. Zeep zorgt er namelijk voor dat de zuurgraad in de vagina wordt aangetast. Van nature zit de zuurgraad tussen de 4 en 4,5 ph. Wanneer de vagina met zeep wordt gewassen, zal de zuurgraad dalen. Hierdoor krijgt het Candida gist de kans om zich te gaan ontwikkelen tot een schimmel. Gebruik dus bij het wassen van de vagina vooral geen zeep!

 

Hormonen

Bij een sterk wisselende hormoonspiegel, zoals bijvoorbeeld bij vrouwen in de overgang, varieert de zuurgraad in de vagina sterk. Hierdoor worden de gistcellen geactiveerd om te gaan groeien.

 

Voeding

Voeding is erg belangrijk bij het voorkomen van vaginale schimmelinfecties. Ongezonde voeding in combinatie met een of meerdere van bovenstaande oorzaken kan het versneld ontstaan van een schimmelinfectie tot gevolg hebben. Wanneer u al een verlaagde weerstand heeft, door bijvoorbeeld stress, is het zeer verstandig om vooral gezond te eten. Hiermee voorkomt u niet alleen schimmelinfecties maar ook vele andere kwalen en aandoeningen.

 

Een vaginale schimmelinfectie is geen ernstige aandoening maar toch kunt u het beste de behandeling niet achterwege laten. Dit heeft twee belangrijke redenen. De eerste is dat een vaginale schimmelinfectie ook andere organene kan aantasten. In dat geval spreken we van Candidiasis.  Candidiasis is vele malen moeilijker te behandelen en kan verregaande gevolgen hebben. De tweede reden om een behandeling niet uit te stellen is de eenvoud waarmee een vaginale schimmelinfectie kan worden behandeld. Met behulp van Diflucan kan de schimmelinfectie eenvoudig onder controle worden gebracht voordat deze zich verder uitbreid. Wacht dus niet te lang met de behandeling!

 

Meer weten over vaginale schimmelinfecties? Bezoek dan https://apotheekzonderrecept.co,